Bel ons: no skype addon+316 52 60 75 00

Faalangstexamen doen?

theorytest1
Faalangst is een vorm van angst die veel mensen kennen. Je kunt het omschrijven als een angst om iets niet goed te doen. Dit heeft altijd met andere mensen te maken.

Positieve faalangst is een ‘gevoel’ waardoor je jezelf ‘oppept’; we spreken dan over een motiverende faalangst. Sommige mensen zijn echter zó bang om het niet goed te doen, dat ze zichzelf blokkeren in plaats van motiveren; we spreken dan van negatieve faalangst. Rijangst is een overmatige en niet functionele angst om een auto te besturen of om bijrijder te zijn. Rijangst is vooral bekend als een belemmerende emotie bij het rijden in een auto. Rijangst kan zich ook beperken tot slechts één situatie, bijvoorbeeld het rijden in tunnels, over bruggen, op de linkerbaan op de snelweg, op wegen naast water, bij het naderen van verkeerslichten, bij filerijden, inparkeren, of angst om mee te rijden met een bepaald persoon. Rijaangst komt in alle gradaties voor bij maar liefst 1 miljoen Nederlanders. In de huidige tijd waarin mobiliteit belangrijk is en mensen vaak afhankelijk zijn van eigen vervoer is de angst voor autorijden een serieus probleem. Soms ontstaat het na een incident, maar in de meeste gevallen is de onzekerheid een geleidelijk gevolg van onvoldoende ervaring op de weg.

Kandidaten met faalangst kunnen een speciaal rijexamen, het faalangstexamen, afleggen. 
Een uitgebreide proef die het afgelopen jaar bij het CBR werd gehouden leverde positieve resultaten op.
 De speciale aanpak heeft een gunstige invloed op de ervaren spanning en leidt tot een realistischer prestatie tijdens het rijexamen.
 Vandaar dat de minister van Infrastructuur en Milieu heeft besloten om het examen definitief en landelijk in te voeren.

Voor wie is het faalangstexamen bedoeld?

Het spreekt eigenlijk voor zich: het faalangstexamen is bedoeld voor mensen met faalangst voor het rijexamen. Het maakt niet uit of u al eerder rijexamen hebt gedaan. Ook als u al in het traject nader onderzoek rijvaardigheid zit, kunt u dit speciale examen aanvragen. Als u vermoedt dat u last hebt van een ongezonde en extreme angst voor het rijexamen, dan kunt u hier al op voorbereiden met uw instructeur tijdens het lessen. Het is namelijk bekend dat je faalangst het beste al tijdens de opleiding te lijf gaat, en niet alleen bij het examen. Op die manier kunt u al vanaf uw eerste rijles werken aan uw spanning. Voor mensen die de Nederlandse taal niet (helemaal) beheersen is het faalangstexamen helaas minder geschikt. Een goede communicatie tussen u en de examinator is namelijk van groot belang voor het succes van dit speciale examen.

Faalangstexaminator speciaal opgeleid

De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden.

Duurt 80 minuten

Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin u rustig uw situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden. In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om u op uw gemak te stellen. Want als u zich op uw gemak voelt, dan presteert u het beste! 

Time-out aanvragen

Bent u eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kunt u een time-out aanvragen of meerdere, als u dat wilt, U mag het zelf aangeven. Uw examinator kan u ook een time-out geven, als hij denkt dat u dat nodig heeft.

Niet makkelijker

Het faalangstexamen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! U moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’. Dat houdt in dat u moet laten zien dat u veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.

Duurder

Omdat het examen langer duurt, wordt het wel duurder dan het gewone rijexamen voor de personenauto. Het CBR-tarief voor dit speciale examen vindt u in de tarievenlijst. Let wel: dat is zonder de kosten die uw rijschool berekent. Door de langere tijd van het faalangstexamen zullen ook deze kosten evenredig stijgen. Vraag uw rijschool ernaar.

Test uzelf

Op  http://www.faalangst.nl/ of  http://www.123test.nl/ kunt u testen of u moet overwegen om het speciale rijexamen aan te vragen. Overleg altijd met uw rijinstructeur!